بررسی میزان آلودگی نمونه‌های شیر خام نشخوارکنندگان استان چهارمحال و بختیاری به کوکسیلا بورنتی با روش واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز آشیانه‌ای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری باکتری شناسی، دانشکده دامپزشکی،دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

2 استاد گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

3 استادیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

4 دانشیار گروه میکروب‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

10.22034/ijvcs.2025.14898.1103

چکیده

کوکسیلا بورنتی یک باکتری گرم منفی، داخل سلولی اجباری و عامل بیماری زئونوز تب کیو می‌باشد. گاو، گوسفند و بزها منابع اصلی عفونت انسانی هستند و عامل را از طریق شیر دفع می‌کنند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت آلودگی به کوکسیلا بورنتی در نمونه‌های شیر خام گله‌های گاو، گوسفند و بز در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. در فاصله زمانی مهرماه 1401 تا دی ماه 1402، در مجموع ۲۵۰ نمونه شیر انفرادی از ۵۰ گله گاو، گوسفند و بز شیری در مناطق مختلف استان به‌طور فصلی جمع‌آوری و از نظر آلودگی به کوکسیلا بورنتی، به روش واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز آشیانه‌ای بر اساس ژن ترانسپوزونی IS1111مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع ۹ نمونه (۶/3%) از ۲۵۰ نمونه شیر خام شامل ۷ مورد از ۱۰۰ نمونه شیر گاوی (۷%) و 2 مورد از ۷۵ نمونه شیر بزی (۶۶/2%) مثبت بودند. همه‌ی ۷۵ نمونه شیر گوسفندی منفی گردیدند. ارتباط معنی‌دار بین میزان آلودگی به کوکسیلا بورنتی در نمونه‌های شیر خام مورد بررسی با نوع دام وجود داشت (P = 0.042)؛ اگرچه در ارتباط با فصل، منطقه، سابقه ورم‌پستان و تراکم گاوداری‌ها اختلاف معنی‌داری یافت نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که شیرخام گاو و بز می‌تواند یکی از منابع عفونت کوکسیلا بورنتی در منطقه مورد بررسی باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Survey on contamination rate of raw milk samples of ruminants in Chaharmahal and Bakhtiari province to Coxiella burnetii, using nested polymerase chain reaction method

نویسندگان [English]

  • Asghar Karimian 1
  • Masoud Ghorbanpoor 2
  • Zahra Hemati 3
  • Lili Shokoohizadeh 4

1 .PhD Student of Bacteriology, School of Veterinary Medicine, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

2 Professor, Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

3 Assistant Professor, Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, Shahrekord University, Shahrekord Iran.

4 Associate Professor, Department of Microbiology, School of. Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده [English]

Coxiella burnetii is a Gram-negative, obligate intracellular bacterium and the causative agent of the zoonotic disease Q fever. Cattle, sheep, and goats are the primary sources of human infection, excreting the pathogen through milk. This study aimed to determine the prevalence of C. burnetii contamination in raw milk samples collected from cattle, sheep, and goat herds in Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran.
Between October 2022 and January 2024, a total of 250 individual milk samples were seasonally collected from 50 dairy herds (cattle, sheep, and goats) across various regions of the province. The samples were analyzed for C. burnetii contamination using nested polymerase chain reaction (PCR) targeting the transposon gene IS1111.
Totally, 9 out of 250 raw milk samples (3.6%) were positive, including 7 out of 100 cattle milk samples (7%) and 2 out of 75 goat milk samples (2.66%). All 75 sheep milk samples were found to be negative. A significant association was observed between the level of C. burnetii contamination in the raw milk samples studied and the type of livestock (P = 0.042). However, no significant differences were found concerning the season, region, history of mastitis, or dairy farm density. The findings of this study indicated that raw cow and goat milk could serve as potential sources of C. burnetii infection in the investigated area.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Q fever
  • Coxiella burnetii
  • Milk
  • Cow
  • Sheep
  • Goat
  • Nested-PCR